Instagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng   Hrvatski HR

 

Ecologische tuin / voedselpark

Polyculture in the gardenOnze biologische tuin is een prachtig, park-achtig stuk van het terrein. We doen niet aan rijtjes met dezelfde groenten, maar kleinere, vaak ronde bedden met een grote varieteit aan groenten en kruidencombinaties die elkaar helpen en versterken. Polycultuur werkt voor ons!

De tuin voedt ons het hele jaar door met diverse gangbare en minder gangbare ("vergeten") groenten. Er gaat speciale aandacht uit naar wintergroenten zoals boerenkool, prei en spruitjes, maar ook winterharde spinazie, venkel, snijmoes die alles overleeft en aardpeer (met mooie bloemen in de zomer).

Ook groeien we graag meerjarige groenten, zoals asperges, boerenkool, eeuwigmoes, rabarber en mierikswortel.
Daarnaast koesteren we de zelf-uitzaaiende groenten zoals snijmoes/snijbiet, winterpostelein, lamsoren, venkel, nieuw zeelandse spinazie en oost indische kers. Die planten komen vanzelf op waar het ze bevalt, dus hoeven wij niets te doen!

Natuurlijk groeien we onze eigen zaden. Omdat die gewend zijn aan ons klimaat, aan onze aarde en het dus het beste doen.


Eetbare bloemen in de tuin

Onze permacultuur groententuin is een fijne plek om in rond te kijken. Geen rijen met dezelfde groenten, maar kleine, vaak ronde bedden (zodat je overal goed bij kunt) met groenten- en kruidencombinaties die elkaar versterken. En veel bloemen ertussen! Eetbare bloemen om salades me op te leuken, en om nog meer bijen naar de tuin te lokken.


Natuurlijk spitten we niet!

We spitten de aarde niet, om omdat we het niet nodig vinden om het bodemleven op z'n kop te zetten. Met spitten en ploegen draai je de aarde om en breng je de onkruid-zaden die je het jaar ervoor naar de diepte spitte, weer naar de oppervlakte.
Bacterien die goed zijn in de bovenste paar centimeter van de aarde, komen opeens in en koude, compacte, donkere omgeving 30 centimeter dieper. En andersom. Die "diepe aarde-bacterien" schrikken zich een ongeluk van de warmte, het zonlicht en al dat bodemleven in de bovenste laag.

De aarde heeft een eigen ecologie, er zijn allerlei water- en lucht-gangetjes en alles is in balans. Als je de natuur gewoon z'n gang laat gaan en zelfs helpt (met compost en mulch en goede beplanting), dan zul je zien dat het onkruid afneemt. En komt er toch (te veel) onkruid op, dan is er gewoon meer mulch nodig.

Omdat we niet spitten, is het echt streng verboden om in de bedden te staan. De paden zijn gemarkeerd (gemulchd) met houtsnippers zodat het duidelijk is waar je wel kunt lopen.

Terrassen / verhoogde bedden

Een deel van de tuin hebben we wel flink "omgespit", toen we het veranderden van wildernis naar tuin. Omdat het vrij steil afliep, kozen we voor een terrassen-structuur. Bijkomend voordeel was dat de bedden aan de "onderkant" nu flink verhoogd zijn waardoor je overal makkelijk bij kunt!
>> Meer over de terrassen

Perennials in the garden

Mulch in the garden

Natuurlijk gebruiken we dikke lagen mulch om de bodem te beschermen, voeden en koel en vochtig te houden. We gebruiken het stro waar de konijnen op leven. Vol konijnenpoep dus, die dan weer kleine ronde pellets met voeding voor de tuin zijn.

De paden worden ook gemulched, met houtsnippers. Waarom?
- Houtsnippers vergaan na verloop van tijd weer tot prachtige aarde,
- een dikke laag houtsnippers houdt gras en ander onkruid tegen (dus meer voeding voor de groenten),
- onderhoud aan de paden gebeurt nog maar eens per jaar (terwijl gras iedere 2 weken gemaaid moet),
- houtsnippers vormen mycelium, de snelweg voor water,
- houtsnippers houden vocht vast als sponsjes


Compost in the garden

We gebruiken verschillende composteer-methodes. In de keuken staat een compostbak waar bokashi in kan en waarvan we het compostwater kunnen aftappen. In de stal scheppen we 's avonds de compost op een hoop, zodat die 's nachts opwarmt en we in de ochtend een hot compost heap hebben die alle zaden doodt. We hebben 2 keyhole garden beds (compost in het midden), compost grachtjes in een bed, een takkenril en een compost hoop voor oude, dode planten die langzamer vergaan.
Hout-afval (zoals afgevallen takken of snoeiafval) gaat in de takkenwal

We add lots of compost and manure to garden beds, we mulch heavily and use herbs and garlic as fertilizers and bug repellents.


Natuurlijke insectenwering

We gebruiken houtas en een soepje van knoflook en rode peper om ongewenste insecten (kevertjes) af te schrikken, munt om het koolwitje uit de buurt van de kolen te houden en soms maken we een dunne oplossing van de witte klei (kaolin) die hier in de grond zit, om de fruitbomen een beschermlaagje te geven.

Een andere, zeer effectieve en leuke maniier om van ongewenste insecten af te komen is om met kippen te jagen!

Hunting bugs with a chicken!

Hugelbett layers The layers in a hugel bett: rotten wood, upside down grass, hay, compost, soil and mulch.


Care for our fruit trees

Because our air is so clean, lychen grow easy on the tree trunks. Although they don't ask much from the trees, we brush them off once a year.

In winter and early spring we apply a thin layer of the white clay (kaolin) from (deep in) our soil on the fruit tree trunks, to prevent frost damage and reflect the early sunlight. Therefore the trees blossom a bit later (when there's less chance on night frost). The kaolin is also a repellent for bugs.

>> More about our orchard


permacultuur tuin met plantcombinaties permacultuur tuin


"Learning to work the land without machines, see gardens growing while building goes on. Not only the forest is rich, your generosity, humour and simplicity I take with me. Before I lived in my Peugeot J7, now I want a farm like you."
Mathieu Tanguy, France >> more



Instagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng  Hrvatski HR



Bogata Suma

over ons

permacultuur locatie in Kroatie

foto's overzicht
foto's voedselbos
foto's van ons huis
permacultuurtuin foto's
foto's van het terrein
dierenfoto's
winterfoto's Kroatie

contact

Permacultuur boerderij in Kroatie

permacultuur @ Bogata Suma
12 permacultuur principes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Activititeiten

kalender workshops & cursussen

permacultuur leraar Barbara Scheltus

Permacultuur cursussen in Kroatiƫ

vrijwilliger op een permacultuur boerderij

Kamperen

Vind ons in Google maps

Camping in de natuur

Welkom aan onze tafel

Bogata Suma als locatie

Bogata Suma,  Bel +385-95-5555677,   mail info@bogatasuma.eu